Jaka surówka do świątecznej kaczki?

Większość osób zgodzi się z tym, że pieczona kaczka nadaje się doskonale jako danie główne na obiad wielkanocny, do niej najlepiej pasuje lekkostrawna surówka z czerwonej kapusty, przez wielu określana modrą. Ale to nie znaczy, że inne sałatki są mniej smaczne czy niewłaściwe, gdyż równie pyszne są te, które przyrządza się na bazie kapusty pekińskiej, cykorii, jabłek, pomarańczy bądź rodzynek. Otóż, możemy serwować je nie tylko do mięsa duszonego bądź pieczonego, ale także do faszerowanej kaczki. Warto zaznaczyć, że dzięki nim potrawa ma unikatowy smak oraz aromat, którego nie da się z niczym innym porównać.

Przepis na surówkę do kaczki pieczonej

Składniki:

  • czerwona kapusta
  • ½ szklanki rodzynek,
  • ½ szklanki pestek słonecznika,
  • 2 cebule,
  • sól.

Składniki – sos:

  • 2 łyżki musztardy,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 4 łyżki oleju.

Sposób wykonania

Najpierw przygotowujemy sos do surówki. W tym celu musztardę mieszamy z olejem. Dodajemy cukier, aż sos uzyska gęstą konsystencję. Kolejno dokładnie myjemy kapustę, szatkujemy, zalewamy wrzątkiem i odcedzamy z wody. W dalszym etapie dodajemy rodzynki, pestki słonecznika oraz posiekaną cebulę. Na końcu surówkę zalewamy sosem i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, żeby wszystkie składniki się ze sobą przegryzły.

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej i pomarańczy

Składniki:

  • 1 średnia kapusta pekińska,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 łyżka rodzynek,
  • pół jasnej części niedużego pora,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • sól do smaku,
  • sok z cytryny,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 3 łyżki oleju.

Sposób wykonania

Po pierwsze, myjemy kapustę pekińską i siekamy ją w paski. Solimy, skraplamy sokiem z cytryny, słodzimy. W dalszym etapie obieramy pora i pomarańczę, kroimy w kostkę. Następnie myjemy rodzynki i dodajemy do surówki. Wszystkie składniki polewamy olejem, dodajemy musztardę i całość dokładnie mieszamy ze sobą.

Pomysł na surówkę z cykorii i jabłka

Składniki:

  • 2 duże cykorie,
  • 1 jabłko,
  • 1/2 pora, biała część,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 1 mała marchewka,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Sposób przyrządzenia

Myjemy cykorie i kroimy je na pół. Wycinamy gorzki głąbik i cienko siekamy. Następnie cienko kroimy pora, zaś marchewkę trzemy na tarce o cienkich oczkach. Warzywa dodajemy do cykorii. Trzemy jabłko i siekamy szczypiorek. Solimy, pieprzymy i słodzimy do smaku. Kolejno dodajemy sok z cytryny połączony z oliwą z oliwek i skraplamy surówkę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.