Gulasz to jedna z bardziej popularnych potraw obiadowych, które goszczą na polskim stole. Przede wszystkim, jest on wykonywany na bazie mięsa, często wołowego, wieprzowego czy drobiowego. Niekiedy jest serwowany z kaszą gryczaną bądź ziemniakami, ale najlepiej smakuje w zestawie ze zdrowymi surówkami. Nie ulega wątpliwości, że do gulaszu jak najbardziej odpowiednie są sałatki z kapusty kiszonej, marchewki, chrzanu, cebuli, buraczków, a także z ogórków kiszonych. Warto dodać, że tego rodzaju surówki powinniśmy wykonywać samodzielnie w domu, ponieważ gotowe wyroby zawierają wiele konserwantów i dlatego nie są dobre dla naszego zdrowia. Ponadto kosztują dosyć dużo, a wykonanie własnoręcznie surówki nie jest kosztowne ani czasochłonne.
Przepis na surówkę z czerwonej kapusty
Składniki:
- 1/2 główki czerwonej kapusty,
- 1 cebula,
- 1 jabłko,
- sos winegret lub majonez,
- sok z cytryny (opcjonalnie),
- sól,
- cukier,
- pieprz.
Sposób wykonania
Po pierwsze, dokładanie myjemy kapustę, szatkujemy ją i solimy. Możemy ją odrobinę ugnieść, aby zmiękła i puściła sok. Dodajemy drobną pokrojoną cebulę oraz jabłko posiekane w kostkę bądź utarte na tarce o dużych oczkach. Wlewamy sos vinegeret bądź majonez. Pieprzymy, solimy, słodzimy do smaku.
Przepis na sałatkę z kiszonej kapusty
Składniki:
- 30 dag kapusty kiszonej,
- 1 duże jabłko,
- 2 marchewki,
- 1 cebula,
- sól,
- pieprz,
- 3 łyżki oleju.
Sposób wykonania
Na początku kiszoną kapustę odsączamy z soku, gdy jest zbyt kwaśna, należy ją przepłukać w zimnej widzie i odcisnąć z soku. Następnie ją kroimy na mniejsze kawałki, zaś marchewkę i jabłko obieramy ze skórki i trzemy na tarce o średnich oczkach. Kolejno obieramy cebulę ze skórki i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Pieprzymy i solimy do smaku. Skraplamy surówkę olejem i jeszcze raz mieszamy. Podajemy do obiadu w tym samym dniu, co przygotowaliśmy sałatkę, ponieważ wtedy smakuje najlepiej i nie podchodzi wodą.
Pomysł na surówkę do gulaszu z kaszą
Składniki:
- 4 nieduże marchewki,
- 1 czerwona cebula,
- 1 jabłko,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżeczki chrzanu,
- sól,
- pieprz,
- cukier.
Sposób wykonania
Marchewkę i jabłko obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach. Kolejno obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski z marchewką i jabłkiem. Dodajemy śmietanę, majonez, chrzan, sól, pieprz oraz cukier. Całość dokładnie ze sobą mieszamy.