W pierwszej kolejności należy wspomnieć o tym, iż sałatka celesław jest to prosta surówka, która swą popularność zawdzięcza KFC, gdzie jest serwowana, np. z kurczakiem. Oczywiście, możemy ją też zakupić w większości hipermarketów, ale tak naprawdę najlepiej smakuje, gdy jest przyrządzona samodzielnie w domu. Na uwagę zasługuje fakt, że składniki do jej wykonania są tanie i ogólnie dostępne, nawet w małych sklepikach osiedlowych, a poza tym jej stworzenie nie wymaga zdolności kulinarnych, w związku z czym każdy może umieścić ją w swoim jadłospisie.
Warto wiedzieć, że podstawą surówki jest biała kapusta oraz marchewka, które powinny być świeże i najlepiej młode oraz ekologiczne. Bywa, że czasami biała kapusta, zastępowana jest czerwoną, aby uzyskać oryginalny kolor, jednakże podstawowa wersja surówki posiada znacznie więcej zwolenników. Nie zapominamy tu o sosie, dzięki któremu nabiera ona charakterystycznego smaku i aromatu. Z pewnością, najlepiej smakuje razem z przekąskami mięsnymi, np. skrzydełkami, karkówką, polędwiczkami, udkami czy daniami rybnymi. Można ją też serwować z ryżem, ziemniakami i typowym kotletem schabowym. Niektórzy jedzą ją samodzielnie, bowiem może również pełnić funkcję przystawki pomiędzy głównymi posiłkami. Nie zapominamy także o tym, że surówka colesław posiada mnóstwo wartości odżywczych, a więc pozytywnie wpływa na stan naszego zdrowia. Ponadto, jest lekkostrawna oraz sycąca, dlatego w szczególności jest zalecana kilkuletnim dzieciom i osobom starszym.
Przepis na sałatkę colesław
Składniki:
- 8 szklanek białej kapusty startej na grubej tarce jarzynowej,
- 1/4 szklanki drobno startej marchewki,
- 2 małe cebule drobno posiekane,
- 1/3 szklanki cukru pudru,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/8 łyżeczki pieprzu,
- 1/4 szklanki mleka,
- 1/2 szklanki majonezu,
- 1 1/2 łyżki białego octu winnego,
- 2 1/2 łyżki soku z cytryny.
Sposób przyrządzenia
Po pierwsze, dokładnie myjemy kapustę, szatkujemy ją i wrzucamy do dużej miski. Następnie myjemy cebulę, obieramy ją ze skórki i drobno siekamy. Kolejno w osobnym naczyniu łączymy ze sobą pieprz, sól, mleko, majonez, ocet, sok z cytryny. Mieszamy produkty, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji. W dalszym etapie warzywa polewamy sosem, dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki i odkładamy surówkę do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, aby wszystkie składniki się ze sobą przegryzły. Po upływie tego czasu możemy ją serwować jako dodatek do drugiego dania obiadowego.