Surówki z białej kapusty są idealne do mięsa, zwłaszcza do karkówki, schabu i szynki pieczonej w piekarniku lub na grillu. Ponadto, mogą stanowić wspaniałe uzupełnienie potraw rybnych, gdyż cechują się niezwykłym smakiem i aromatem. Niekiedy dodaje się je do przysmaków typu fast food, w szczególności do kebabów i hamburgerów, rzadziej do frytków czy pizzy. A, co najważniejsze surówki z białej kapusty są pożywne, lekkostrawne, zdrowe i pyszne, dlatego powinny na stałe znaleźć się w naszym menu.
Przepis na surówkę z białej kapusty i pora
Składniki:
- 1/2 główki małej białej kapusty,
- 1 mały por (tylko jasna część),
- 1 jabłko,
- 1 marchewka.
Składniki – sos:
- 3 łyżki majonezu,
- 3 łyżki jogurtu lub śmietany,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- szczypta cukru,
- kilka kropli soku z cytryny.
Sposób wykonania
Najpierw dokładnie myjemy kapustę, pora i marchewkę, obieramy warzywa ze skórki i trzemy na tarce o średnich oczkach. Następnie przechodzimy do wykonania sosu. W tym celu do miseczki wlewamy majonez, dodajemy jogurt, solimy, słodzimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy wszystkie produkty. Kolejno do warzyw wlewamy sos, dodajemy sok z cytryny i całość mieszamy ze sobą. Pamiętamy o tym, by surówkę schłodzić przed podaniem jej do obiadu.
Przepis na surówkę z białej kapusty i marchewki
Składniki:
- ćwiartka małej białek kapusty,
- 1 średnia marchewka,
- 1 jabłko,
- pół cebuli (może być czerwona),
- ewentualnie szczypiorek, koperek albo pietruszka,
- łyżeczka płaska cukru,
- szczypta soli, pieprz do smaku,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżeczka octu winnego.
Sposób przyrządzenia
Na początku myjemy kapustę i ją szatkujemy. Marchewkę oraz jabłko płuczemy i trzemy na tarce o średnich oczkach, natomiast cebulę kroimy w kostkę. Pieprzymy, solimy, słodzimy do smaku i całość dokładnie mieszamy. Skraplamy olejem oraz octem i ponownie mieszamy. Następnie dodajemy posiekaną pietruszkę, szczypiorek bądź koperek. Kolejno surówkę wkładamy na kwadrans do lodówki, aby wszystkie składniki się ze sobą przegryzły.
Jak zrobić surówkę z białej kapusty z majonezem?
Składniki:
- 1/2 średniej główki kapusty,
- 2 – 3 pomidory,
- 2 jajka na twardo,
- koperek,
- majonez,
- śmietana,
- sól,
- cukier.
Sposób wykonania
Kroimy drobno kapustę, solimy i odstawiamy, żeby puściła sok. Kolejno kroimy grubo jaja oraz pomidory i wrzucamy do kapusty. Dodajemy majonez połączony ze śmietaną. Słodzimy do smaku. Całość dokładnie mieszamy i na wierzchu dekorujemy koperkiem, wcześniej drobno pokrojonym.