Surówki z kapusty białej

Surówki z białej kapusty są idealne do mięsa, zwłaszcza do karkówki, schabu i szynki pieczonej w piekarniku lub na grillu. Ponadto, mogą stanowić wspaniałe uzupełnienie potraw rybnych, gdyż cechują się niezwykłym smakiem i aromatem. Niekiedy dodaje się je do przysmaków typu fast food, w szczególności do kebabów i hamburgerów, rzadziej do frytków czy pizzy. A, co najważniejsze surówki z białej kapusty pożywne, lekkostrawne, zdrowe i pyszne, dlatego powinny na stałe znaleźć się w naszym menu.

Przepis na surówkę z białej kapusty i pora

Składniki:

  • 1/2 główki małej białej kapusty,
  • 1 mały por (tylko jasna część),
  • 1 jabłko,
  • 1 marchewka.

Składniki – sos:

  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki jogurtu lub śmietany,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta cukru,
  • kilka kropli soku z cytryny.

Sposób wykonania

Najpierw dokładnie myjemy kapustę, pora i marchewkę, obieramy warzywa ze skórki i trzemy na tarce o średnich oczkach. Następnie przechodzimy do wykonania sosu. W tym celu do miseczki wlewamy majonez, dodajemy jogurt, solimy, słodzimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy wszystkie produkty. Kolejno do warzyw wlewamy sos, dodajemy sok z cytryny i całość mieszamy ze sobą. Pamiętamy o tym, by surówkę schłodzić przed podaniem jej do obiadu.

Przepis na surówkę z białej kapusty i marchewki

Składniki:

  • ćwiartka małej białek kapusty,
  • 1 średnia marchewka,
  • 1 jabłko,
  • pół cebuli (może być czerwona),
  • ewentualnie szczypiorek, koperek albo pietruszka,
  • łyżeczka płaska cukru,
  • szczypta soli, pieprz do smaku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka octu winnego.

Sposób przyrządzenia

Na początku myjemy kapustę i ją szatkujemy. Marchewkę oraz jabłko płuczemy i trzemy na tarce o średnich oczkach, natomiast cebulę kroimy w kostkę. Pieprzymy, solimy, słodzimy do smaku i całość dokładnie mieszamy. Skraplamy olejem oraz octem i ponownie mieszamy. Następnie dodajemy posiekaną pietruszkę, szczypiorek bądź koperek. Kolejno surówkę wkładamy na kwadrans do lodówki, aby wszystkie składniki się ze sobą przegryzły.

Jak zrobić surówkę z białej kapusty z majonezem?

Składniki:

  • 1/2 średniej główki kapusty,
  • 2 – 3 pomidory,
  • 2 jajka na twardo,
  • koperek,
  • majonez,
  • śmietana,
  • sól,
  • cukier.

Sposób wykonania

Kroimy drobno kapustę, solimy i odstawiamy, żeby puściła sok. Kolejno kroimy grubo jaja oraz pomidory i wrzucamy do kapusty. Dodajemy majonez połączony ze śmietaną. Słodzimy do smaku. Całość dokładnie mieszamy i na wierzchu dekorujemy koperkiem, wcześniej drobno pokrojonym.