Warzywne surówki do hot-dogów, hamburgerów, kebabów

W ostatnim czasie można zauważyć, że wiele osób, w szczególności młodych, stołuje się w fast foodach, w których zajadają się głównie hot-dogami, hamburgerami i kebabami. Trzeba powiedzieć, że serwowane są one najczęściej z surówkami, przyrządzonymi na bazie warzyw, takich jak: kapusta, pomidory, ogórki, rzodkiewka, por i marchewka. Niekiedy w swym składzie zawierają jeszcze cebulę i kukurydzę, a swój wyjątkowy smak zawdzięczają aromatycznym przyprawom. Otóż, są one smaczne i co najważniejsze możemy je przyrządzić samodzielnie w domu, i podawać również z ryżem, ziemniakami czy przekąskami mięsnymi, a nie tylko z hot-dogami, hamburgerami czy kebabami.

Przepis na surówkę do hot-dogów

Składniki:

  • 1/4 główki białej kapusty,
  • 1 por (biała część),
  • 6 sztuk ogórków kiszonych,
  • 4 łyżki majonezu.

Sposób wykonania

Po pierwsze, dokładnie myjemy kapustę i pora, a następnie je szatkujemy, zaś ogórki trzemy na tarce o grubych oczkach. Kolejno dodajemy majonez i całość dokładnie ze sobą mieszamy. Surówkę odkładamy na co najmniej pół godziny, aby wszystkie składniki się ze sobą przegryzły.

Pomysł na surówkę do hamburgerów

Składniki:

  • 1 średnia kapusta pekińska,
  • 3 średnie ogórki gruntowe,
  • 2 średnie pomidory,
  • 1 mały por,
  • sól morska do smaku,
  • 1 średnia marchewka,
  • 2 czubate łyżki majonezu.

Sposób wykonania

Na początku dokładnie myjemy wszystkie warzywa. Ogórki, obieramy ze skórki i trzemy na tarce o małych oczkach, zaś marchewkę o średnich oczkach. Warzywa wrzucamy do miski i mieszamy. Następnie pomidora siekamy w kostkę, a kapustę pekińską i pora w prążki. Dodajemy majonez i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce, aby wszystkie składniki się przegryzły. W ten sposób przyrządzoną sałatkę możemy serwować po upływie co najmniej 30 minut.

Przepis na sałatkę do kebabów

Składniki:

  • 1/4 średniej główki białej kapusty,
  • duża marchew,
  • połowa papryki średniej wielkości w kolorach: czerwonym, zielonym, żółtym,
  • ogórek,
  • dwie rzodkiewki,
  • płaska łyżeczka soli,
  • płaska łyżeczka cukru,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • szczypta pieprzu,
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek,
  • garść posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku bądź kopru.

Sposób wykonania

Myjemy kapustę, szatkujemy ją i sparzamy wrzątkiem. Kolejno, paprykę, ogórek i rzodkiewki siekamy w kostkę, natomiast marchew trzemy na tarce o dużych oczkach. Warzywa wrzucamy do jednej miski, pieprzymy, solimy, słodzimy, dodajemy kwasek cytrynowy oraz oliwę z oliwek i mieszamy. Wsypujemy zieleninę i jeszcze raz mieszamy, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły.