Z cykorii i pomarańczy, mandarynek, jabłek

Na uwagę zasługuje fakt, iż surówki na obiad mogą być przyrządzone nie tylko na bazie warzyw, ale także owoców. Otóż, do najsmaczniejszych należą te, do których dodaje się pomarańcze, mandarynki i jabłka, ponieważ są orzeźwiające. Oczywiście, najczęściej na naszych stołach pojawiają się podczas lata i należy zaznaczyć, że stanowią idealny dodatek do potraw mięsnych, zwłaszcza drobiu oraz dziczyzny, pieczonej na rożnie lub w piekarniku.

Przede wszystkim, owoce, na których bazie przyrządzane są surówki, powinny być świeże i dojrzałe, gdyż wtedy nadają im słodki posmak. Nie zapominamy o tym, że należy spożywać je najlepiej zaraz po przyrządzeniu, gdyż wtedy nie podchodzą wodą. Ponadto, doprawiamy je solą, cukrem, czasami pieprzem, gdyż inne przyprawy raczej nie naddają się do owocowych surówek. Oprócz tego, są zdrowe i dlatego można je podawać również dzieciom, które na ogół za nimi przepadają. Warto umieścić je w swoim menu, gdyż stanowią wspaniałą alternatywę dla klasycznych surówek z sałaty czy buraczków.

Przepis na surówkę z cykorii i pomarańczy

Składniki:

  • 900 g cykorii,
  • 4 duża, soczysta pomarańcza,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany,
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
  • szczypta mielonego imbiru.

Sposób wykonania

Na początku czyścimy cykorię i kroimy ją w cienkie paski. Obieramy pomarańczę, usuwamy z niej białą skórkę i siekamy w kostkę. Następnie prażymy orzechy na patelni lub w piekarniku. Pamiętamy o tym, by je mieszać co jakiś czas, żeby się nie przypaliły. Kolejno do miseczki wlewamy jogurt, sok z cytryny i wsypujemy imbir. Całość dokładnie mieszamy i polewamy cykorię, pomarańczę i orzechy. Podajemy zaraz po przygotowaniu.

Przepis na surówkę z mandarynek

Składniki:

  • 2 marchew,
  • 1 jabłko,
  • 1 cytrynka,
  • cukier,
  • 2 mandarynki.

Sposób wykonania

Myjemy jabłka i marchewkę, obieramy je ze skorki i trzemy na tarce. Całość dokładnie mieszamy i skraplamy sokiem z cytryny. Słodzimy do smaku. Dodajemy cząstki pomarańczy. W ten sposób przyrządzona surówka jest nie tylko pyszna, ale i orzeźwiająca.

Jak zrobić surówkę z jabłek?

Składniki:

  • 1 por,
  • 2 jabłka,
  • 3 łyżki śmietany,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób wykonania

Na początku dokładnie myjemy pora i kroimy go w półtalarki. Następnie obieramy jabłko ze skórki i trzemy na tarce o małych oczkach. Wlewamy śmietanę, solimy i pieprzymy do smaku. Całość dokładnie ze sobą mieszamy.