Nie ulega wątpliwości, że większość surówek obiadowych jest przyrządzana na bazie sałaty, zarówno masłowej, rzymskiej jak i lodowej. Otóż, są one nie tylko pyszne, ale i zdrowe, ponieważ stanowią źródło cennych witamin i minerałów. Warto podkreślić, iż są lekkostrawne i najczęściej niskokaloryczne, w związku z czym stanowią często podstawę diety osób, będących na kuracji odchudzającej. A, co najważniejsze tego rodzaju surówki wspaniale komponują się nie tylko z ziemniakami, ale i ryżem, mięsem, a także sosami. Z pewnością, wyróżniają się delikatnym smakiem, który możemy wzmocnić, dodając do nich ostrzejszych przypraw, jeżeli preferujemy pikantną kuchnię.
Przepis na surówkę z sałaty masłowej
Składniki:
- niewielka główka świeżej chrupiącej sałaty masłowej,
- 1 pęczek świeżego szczypiorku,
- 1 pęczek świeżej natki pietruszki,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 łyżka octu balsamicznego albo sok z cytryny,
- szczypta soli morskiej,
- szczypta pieprzu czarnego.
Sposób przyrządzania
Najpierw dokładnie myjemy sałatę, rwiemy ją na mniejsze kawałki i układamy na dnie półmiska. W dalszej kolejności płuczemy szczypiorek oraz pietruszkę, kroimy drobno i posypujemy nimi sałatkę. Następnie przechodzimy do wykonania sosu. W tym celu do osobnego naczynia dajemy jogurt, oliwę, ocet balsamiczny oraz przyprawy. Całość dokładnie ze sobą mieszamy i polewamy sałatkę masłową. Na wierzch dajemy jeszcze odrobinę posiekanej pietruszki.
Pomysł na surówkę z sałaty rzymskiej
Składniki:
- 1 główka sałaty rzymskiej,
- 1 czerwona cebula,
- 1 pomidor,
- 1 ogórek świeży,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżeczka octu winnego,
- sól,
- pieprz.
Sposób przyrządzenia
Na początku dokładnie płuczemy liście sałaty i kroimy je na drobne kawałki. Dojemy cebulę, ogórki i pomidory, wcześniej posiekane w kostkę. Wlewamy oliwę, sok z cytryny oraz biały ocet winny. Całość mieszamy i pieprzymy do smaku.
Jak zrobić surówkę z sałaty lodowej?
Składniki:
- połówka małej sałaty lodowej,
- mały ogórek,
- 4-5 łodyg selera naciowego,
- pół pęczka pietruszki,
- sól,
- łyżka soku z cytryny,
- łyżka majonezu,
- łyżka jogurtu.
Sposób przyrządzenia
Najpierw myjemy wszystkie składniki. Kolejno obieramy ogórka ze skórki, kroimy go w paski, podobnie jak sałatę lodową. W dalszym etapie selera siekamy w prążki. Następnie warzywa dajemy do miski i posypujemy je posiekaną natką pietruszki. Przechodzimy do wykonania sosu. W tym celu mieszamy ze sobą sok z cytryny, majonez, jogurt. Solimy do smaku. Polewamy warzywa sosem. Przed podaniem odkładamy surówkę do lodówki na 30 minut.