Z sałaty masłowej, rzymskiej, lodowej

Nie ulega wątpliwości, że większość surówek obiadowych jest przyrządzana na bazie sałaty, zarówno masłowej, rzymskiej jak i lodowej. Otóż, są one nie tylko pyszne, ale i zdrowe, ponieważ stanowią źródło cennych witamin i minerałów. Warto podkreślić, iż są lekkostrawne i najczęściej niskokaloryczne, w związku z czym stanowią często podstawę diety osób, będących na kuracji odchudzającej. A, co najważniejsze tego rodzaju surówki wspaniale komponują się nie tylko z ziemniakami, ale i ryżem, mięsem, a także sosami. Z pewnością, wyróżniają się delikatnym smakiem, który możemy wzmocnić, dodając do nich ostrzejszych przypraw, jeżeli preferujemy pikantną kuchnię.

Przepis na surówkę z sałaty masłowej

Składniki:

  • niewielka główka świeżej chrupiącej sałaty masłowej,
  • 1 pęczek świeżego szczypiorku,
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżka octu balsamicznego albo sok z cytryny,
  • szczypta soli morskiej,
  • szczypta pieprzu czarnego.

Sposób przyrządzania

Najpierw dokładnie myjemy sałatę, rwiemy ją na mniejsze kawałki i układamy na dnie półmiska. W dalszej kolejności płuczemy szczypiorek oraz pietruszkę, kroimy drobno i posypujemy nimi sałatkę. Następnie przechodzimy do wykonania sosu. W tym celu do osobnego naczynia dajemy jogurt, oliwę, ocet balsamiczny oraz przyprawy. Całość dokładnie ze sobą mieszamy i polewamy sałatkę masłową. Na wierzch dajemy jeszcze odrobinę posiekanej pietruszki.

Pomysł na surówkę z sałaty rzymskiej

Składniki:

  • 1 główka sałaty rzymskiej,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 pomidor,
  • 1 ogórek świeży,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka octu winnego,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przyrządzenia

Na początku dokładnie płuczemy liście sałaty i kroimy je na drobne kawałki. Dojemy cebulę, ogórki i pomidory, wcześniej posiekane w kostkę. Wlewamy oliwę, sok z cytryny oraz biały ocet winny. Całość mieszamy i pieprzymy do smaku.

Jak zrobić surówkę z sałaty lodowej?

Składniki:

  • połówka małej sałaty lodowej,
  • mały ogórek,
  • 4-5 łodyg selera naciowego,
  • pół pęczka pietruszki,
  • sól,
  • łyżka soku z cytryny,
  • łyżka majonezu,
  • łyżka jogurtu.

Sposób przyrządzenia

Najpierw myjemy wszystkie składniki. Kolejno obieramy ogórka ze skórki, kroimy go w paski, podobnie jak sałatę lodową. W dalszym etapie selera siekamy w prążki. Następnie warzywa dajemy do miski i posypujemy je posiekaną natką pietruszki. Przechodzimy do wykonania sosu. W tym celu mieszamy ze sobą sok z cytryny, majonez, jogurt. Solimy do smaku. Polewamy warzywa sosem. Przed podaniem odkładamy surówkę do lodówki na 30 minut.


Warning: file_put_contents(): Only 0 of 17972 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xsv/public_html/068.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/z-salaty-maslowej-rzymskiej-lodowej/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/xsv/public_html/068.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/xsv/public_html/068.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/xsv/public_html/068.pl/wp-includes/functions.php(3783): ob_end_flush() #2 /home/xsv/public_html/068.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/xsv/public_html/068.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/xsv/public_html/068.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/xsv/public_html/068.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} thrown in /home/xsv/public_html/068.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435