Warto wspomnieć o tym, iż do jednych z najzdrowszych surówek należą te, które są wykonane z kalarepy, ogórka, rzodkiewki oraz selera. Przede wszystkim, warzywne surówki są bogate w liczne witaminy mające cudowny wpływ na nasze samopoczucie i wygląd. Oczywiście, mowa tu o przysmakach przyrządzonych na bazie warzyw pochodzących z własnego ogródka, które nie są uprawiane na sztucznych nawozach i nie są wspomagane chemicznymi odżywkami. Ponadto, tego rodzaju surówki są łatwe i szybkie w wykonaniu, a co najważniejsze tanie, w związku z czym większość osób może je przyrządzać nie tylko od święta, ale i na co dzień.
Przepis na surówkę z kalarepy i ogórka
Składniki:
- 2 kalarepki,
- świeży ogórek,
- pęczek zielonego koperku,
- 1/2 szklanki śmietany,
- sól,
- pieprz.
Sposób przyrządzenia
Po pierwsze, myjemy kalarepę i ogórek, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Kolejno płuczemy szczypiorek, odsączamy z wody i drobno siekamy. Dodajemy śmietanę i wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Na końcu pieprzymy, solimy i słodzimy do smaku.
Przepis na surówkę z rzodkiewki
Składniki:
- rzodkiewka (parę pęczków) lub jedna duża biała rzodkiew,
- cytryna lub dobry ocet winny,
- natka koperku,
- oliwa lub olej albo jogurt lub śmietana,
- opcjonalnie długi ogórek.
Sposób wykonania
Na początku dokładnie myjemy rzodkiewkę, obieramy ze skóry i szatkujemy. Następnie solimy, pieprzymy oraz skraplamy sokiem z cytryny bądź octem. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę. Po upływie tego czasu dodajemy oliwę z oliwek, ewentualnie olej, jogurt bądź śmietanę. Natomiast, kiedy wybieramy wersję z ogórkiem, najpierw trzeba go obrać i zszatkować oraz posolić przed rzodkiewką, a dopiero później postępować jak wyżej wspomniane w przepisie. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i na wierzchu surówkę posypujemy koperkiem.
Pomysł na surówkę z selera
Składniki:
- pół sporego selera,
- pół średniego jabłka,
- nieduża garstka rodzynek,
- 5-6 połówek orzechów włoskich,
- 2 łyżki majonezu,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- sól,
- świeżo mielony pieprz,
- ewentualnie cukier.
Sposób przyrządzenia
Najpierw myjemy jabłko i seler, obieramy je ze skórki, trzemy na tarce o średnich oczkach. Kolejno wrzucamy rodzynki oraz rozdrobnione orzechy włoskie. Dodajemy majonez oraz jogurt naturalny. Pieprzymy i solimy do smaku. Kiedy preferujemy surówki o słodkim posmaku, możemy dodać odrobinę cukru, zwłaszcza gdy jabłko jest nieco kwaśne.