Buraczki na ciepło i na zimno

Na uwagę zasługuje fakt, że surówki z buraczków czerwonych stanowią idealny dodatek do dań mięsnych, zwłaszcza do pieczonej karkówki, schabu czy kotletów. Oczywiście, sałatki mogą być przyrządzane na wiele sposobów, zarówno na ciepło jak i na zimno, w związku z czym nigdy się nam nie znudzą. Przede wszystkim, buraczki najlepiej smakują w zestawie z cebulką i chrzanem, a także z papryką czerwoną. Niektórzy też dodają do nich jabłko, miód, ser feta, gdyż w tym wydaniu także są pyszne. Ponadto, surówki z buraków możemy spożywać od razu po przyrządzeniu lub włożyć je do słoików, zapasteryzować, ponieważ wtedy możemy je serwować do obiadu, również w okresie zimowym.

Jak zrobić buraczki na ciepło?

Składniki:

  • 5 ugotowanych buraków,
  • 1-2 łyżki masła,
  • 3 łyżki mleka,
  • 1 cebula (opcjonalnie),
  • 1 płaska łyżeczka mąki,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżeczka cukru.

Sposób wykonania

Po pierwsze, buraki gotujemy razem ze skórką w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je, a gdy wychudną, obieramy ze skóry i trzemy na tarce o dużych oczkach. Kolejno obieramy cebulę, drobno siekamy i dusimy na masełku. Wsypujemy mąkę i wykonujemy zasmażkę. Następnie dodajmy buraki oraz wlewamy mleko. Solimy, pieprzymy i słodzimy do smaku. Doprawiamy sokiem z cytryny. Przez kilka minut buraczki podgotowujemy, podajemy na ciepło zaraz po przyrodzeniu, najlepiej z potrawami mięsnymi.

Przepis na buraczki z cebulką na zimno

Składniki:

  • 1 kg buraczków czerwonych,
  • cebula,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól,
  • pieprz czarny,
  • sok z cytryny lub ocet,
  • cukier do smaku.

Sposób wykonania

Najpierw buraczki gotujemy. Kolejno odcedzamy je z wody i gdy wychudną, obieramy ze skórki. Następnie trzemy je na tarce o grubych oczkach. W dalszym etapie obieramy cebulę ze skórki i drobno siekamy. Solimy, pieprzymy i słodzimy do smaku. Wlewamy sok z ½ cytryny lub 3 łyżki octu. Dodajemy olej i wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.

Pomysł na buraczki z chrzanem na zimno

Składniki:

  • 1 kg buraków czerwonych,
  • 4 łyżki cukru,
  • ¼ szklanki octu,
  • płaska łyżeczka soli,
  • 100 g chrzanu.

Sposób wykonania

Gotujmy buraczki w mundurkach, najlepiej na parze. Uparowane i ostudzone warzywa trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy chrzan, wcześniej wymieszany z octem. Słodzimy i solimy do smaku. Całość dokładnie ze sobą mieszamy.